Tak, nawet po kolejnej chemioterapii były problemy z połykaniem. Myśl - przerzuty do przełyku. Ale okazało się, że jest to częste powikłanie chemioterapii. Błona śluzowa „wypaliła się”. Kupiliśmy olej z rokitnika zwyczajnego. To ułatwiło ten okres.

Przed następną chemią wymagane jest badanie krwi, aby ocenić liczbę leukocytów. Jeśli jest bardzo niski, chemia może być opóźniona.

W zależności od rodzaju guza zalecany jest odpowiedni protokół. Z reguły jest to jednocześnie 2-3 leki..
Jaki będzie ich efekt uboczny, zależy od konkretnych leków. Czy powinienem prosić o zagraniczne odpowiedniki? Cóż, możesz zapytać lekarza, czy są podobne importowane, ale za pieniądze. (szczerze, nie wyobrażam sobie, jak to wszystko się dzieje w Rosji). Najprawdopodobniej nie możesz ich samodzielnie przywieźć z zagranicy (wyjaśnienie dlaczego zajmuje dużo czasu, ale myślę, że nie zamierzałeś).

Wskazane jest (obecnie jest to bardzo pożądane) obecność przy pierwszym i drugim zastrzyku chemii. Ponieważ reakcje alergiczne na wstrzyknięcie leku zwykle pojawiają się za pierwszym lub drugim razem. Pielęgniarka nie może cały czas siedzieć naprzeciwko każdego pacjenta. I ktoś powinien tam być, żeby przynajmniej na czas zatrzymać IV i zadzwonić do siostry, gdy pojawią się niezrozumiałe objawy (trudności w oddychaniu, ostre bóle itp.). Istnieje 99,9% szans, że tego nie spotkasz, ale lepiej przestać.

Dopóki nie wiesz, czy krewny będzie miał mdłości i jakie mdłości (nie musisz tak długo czekać na silne nudności… nie każdy ma silne nudności), nie powinieneś podawać jej świeżych owoców i warzyw, sałatek z kapusty i ogólnie żywności, która może zwiększać tworzenie się gazów.... Lepiej 2-3 dni po chemii trzymać się jakiejś diety, która może wchłonąć jak najwięcej (puree ziemniaczane, ryż, świeży chleb z czymś w postaci kanapek). Przyda się jeść, gdy tylko minie pierwsza reakcja organizmu na zatrucie (czyli szczyt mdłości).
Lepiej jest pić herbatę, wodę, napoje gazowane (tak, napoje gazowane z dużymi bąbelkami pomagają cofnąć gazy gromadzące się w żołądku i tym samym częściowo złagodzić nudności. Naturalnie trzeba ją trochę wypić. 3-4 łyki. W przeciwnym razie reakcja będzie odwrotna). Żadnych soków. Szczególnie kwaśny. Ponieważ chemia jest często podawana przy wsparciu deksametazonu i sam w sobie może powodować zgagę przez 2-3 dni.

Jest mało prawdopodobne, że twój krewny zostanie umieszczony w porcie, najprawdopodobniej kapie do żył. Chemia psuje żyły. Dlatego między sesjami chemii należy uprawiać gimnastykę żył - kup bardzo miękką piłeczkę (nawet zabawkę dla kotów z miękkiej gumy) i ściskaj ją ręką BEZ wysiłku.. Nie zginaj palców do końca. Ładowanie nie odbywa się na palcach, ale na ściskaniu i rozluźnianiu dłoni. Wzmacnia żyły! I należy to robić bez fanatyzmu, ale przez 2-3 minuty kilka razy dziennie.
Jeśli mówimy o operowanym raku piersi z usunięciem węzłów chłonnych, to „huśtamy się” tylko zdrową ręką.
.
ufff. jeszcze pamiętam - napiszę.

Więcej o nudnościach: kiedy czujesz się chory, osoba nie chce jeść. Ale w rzeczywistości niewielka ilość gęstego jedzenia łagodzi nudności..

Dodam: średnio przejawy chemioterapii można porównać do choroby przy grypie. Więc powiedz swojemu krewnemu. Nie płacz figi! nic strasznego jej się nie stanie w chemii. A co najważniejsze, pomaga w leczeniu tych, którzy w to wierzą i są pozytywni. Ci, którzy siedzą i czekają na problemy, mają problemy. Coś takiego.
Co więcej, jeśli dana osoba otrzyma chemioterapię, wcale nie oznacza, że ​​przez wiele miesięcy będzie się źle czuła. Ani trochę! Objawy pojawiają się i znikają, ale życie toczy się dalej. Wiele osób na ogół kontynuuje pracę i stara się prowadzić normalne życie. Oczywiste jest, że jest wiek i tak dalej, ale to nie jest powód, by iść spać i umierać ze strachu. Tak, będą dni, w których nie będzie dobrze, ale będą też dni dobre. I taka będzie większość. Nawet jeśli występuje niewielka słabość, nie jest to śmiertelne. Po prostu musisz znaleźć coś dla siebie (czytanie, robótki na drutach, haftowanie, rysowanie... ale nigdy nie wiadomo. Najważniejsze, żeby nie mieć wiadomości w telewizji)..

Informacje dla krewnych: jasne jest, że boisz się o swoją ciocię. Ale komunikując się z nią, nie zapominaj, że NIC się nie zmieniło! To wciąż twoja ciotka. I ma raka piersi, a nie wylew szaleństwa. Dlatego nie ma potrzeby poważnych lamentów ani udawanych zabawnych powiedzonek. Porozmawiaj z nią normalnie io wszystkim. I nie tylko o chorobie i jej zdrowiu. Odwróć jej uwagę różnymi tematami niezwiązanymi z chorobami. To jest bardzo ważne. Zarówno dla ciebie, jak i dla niej. Jeszcze raz: nie zwariowała, po prostu zachorowała na raka. Nie powtarzaj błędów wielu, wielu, którzy zaczynają rozmawiać z pacjentami chorymi na raka, jak idioci lub małe dzieci.

Chemoterapia. Moje obawy - co się sprawdziło, a co nie.

Kiedy poinformowano mnie, że muszę przejść uzupełniający kurs chemii, nie tylko nie mogłem zrozumieć słowa „adiuwant”, ale też nie mogłem go wymówić, a słowo „chemioterapia” pogrążyło mnie w takim przygnębieniu, że byłem gotowy, aby przejść do żucia muchomora, po prostu nie tam.

Podstępnie umieścili mnie na wydziale, zaskoczyli i wykorzystali moje zamieszanie. Poszedłem na konsultację i od razu trafiłem do szpitala. Szczerze próbowałem uciec - nie udało mi się znaleźć nikogo na oddziale (kto nie szuka, nie znajduje) - ani ordynator, ani lekarz, zacząłem energicznie iść w kierunku wyjścia. Nie znałam wtedy tajnych ścieżek przez krzaki i podwórka, dlatego lekarz złapał mnie z kliniki, wziął go za ramię i przywieził z powrotem do kliniki. Szybko odnalazł wszystkich, dali mi łóżko, pokazali oddziałowi i przedstawili lekarzowi prowadzącemu. Cóż, w tym momencie zdecydowałem, że teraz zdecydowanie mogę wrócić do domu, ale usłyszałem: „Idź na oddział!” - "Jak. Nie jestem gotowy!" - „Tak, nigdy nie będziesz gotowy” - przepowiedział Dokhtur i miał absolutną rację - wszystkie sześć razy, kiedy przyszedł czas na kroplówkę, byłem zupełnie nieprzygotowany. Gdyby nie nasz nieszczelny budżet państwa, przez który leki nie są nigdy dostępne, mimo że są przepisywane pacjentom chorym na raka, kroplęłabym od razu - nie mam co do tego wątpliwości. Ale ponieważ był to dopiero miesiąc w maju, budżet państwa wciąż był dyskutowany, a onkolodzy czekali - zawsze mogą czekać, są przyzwyczajeni.

Ale miałem pierwszą szczegółową rozmowę o tym, czym jest adiuwant, chemioterapia, co mi zrobią, jakie leki, jak to się dzieje, co może być, co się dzieje, co nie, i wydawało mi się, że czegoś mi nie powiedziano i coś przede mną ukrywa. Zdaniem lekarza to wszystko nie jest trudne, większość jest dobrze tolerowana i generalnie nie ma co się martwić, że wszystko będzie dobrze. Głupio wierzyłem w to wszystko i. i tak się stało. Oto siła sugestii! W zeszłym tygodniu tylko on wyznał, że w rzeczywistości mocno wątpił, żebym sobie z tym wszystkim poradził, ale dzięki Bogu, że milczał ze stoickim spokojem przez pięć miesięcy i nadal się uśmiechał i obiecał zmniejszyć dawkę, a ja byłem podtrzymywany i biegałem jak głupiec, uczciwy słowo.

Czego więc się tak bałem i dlaczego tak bardzo chciałem uciec.... Z filmów i książek można było odnieść wrażenie, że to coś strasznego, a potem ludzie nie są po prostu lokatorami, a grubymi gonerami. Wydawało mi się też, że to taka straszna procedura i będę wymiotował i oczerniał przez sześć miesięcy i byłbym całkowicie niepełnosprawny i nie byłbym w stanie służyć sobie.
Kogo to obchodzi, jest opisane, co to jest iz czym się je.

Miałem schemat FAC - "czerwona chemia": jeden zakraplacz to 21 dzień przerwy, analiza, czy wszystko ok - następny i tak 6 razy.

Bałem się, że podczas zakraplacza będzie źle - nie było, bo pierwszą rzeczą, jaką zrobili, było wbicie butelki z premedykacją z różnymi lekami przeciwwymiotnymi i przeciwalergicznymi - potem było spokojnie. Kiedyś zachorowałem na premedykację - tak było - ale moim zdaniem tego dnia moi współlokatorzy powiedzieli mi „chora głowa” i ondasetron był ukraiński, nigdy już z nim nie eksperymentowałem.

Bałem się, że zaraz po kroplówce będzie źle - nie, nie było, szybko wstałem, wsiadłem do samochodu i pojechałem do domu. Upewniając się, że po pierwszym czuję się dobrze, sam pojechałem na pozostałe pięć kursów..

Bałem się, że będę wymiotował i wymiotował dużo i ciągle - przez pierwsze trzy dni byłem chory, ale wymioty były tylko pierwszego dnia, a potem nie na wszystkich kursach. Do trzeciego razu uratowała się pigułkami, potem przeszła na zastrzyki. Było uzależnienie od ondasetronu, ale nawet po szóstym wstrzykiwali 4 trzy razy dziennie przez dwa dni, a potem poradziła sobie.

Bałem się, że cały czas będzie źle. Było źle przez trzy dni, potem aż do tygodnia było osłabienie, ale szóstego dnia było już całkiem znośne. Przez dwa tygodnie po prostu spacerowałem w trybie zrelaksowania.

Bałem się, że będzie bardzo źle. Było, ale jakoś nie jest to tak bezpośredni „horror-horror”. po prostu zatrucie się odurzeniem i tymi samymi lekami, aby go usunąć.

Bałem się, że nie będę w stanie służyć sobie. Cóż, przez pierwsze kilka dni przyszli mi pomóc, abym się nie bał i nie nudził - ale nie zawsze i nie trwało to długo.

Bałem się, że nie będę mógł pracować. Nie chciałem pracować. Mógłbym, ale w pracy był bałagan, zamieszanie i kołysanie, na dworze było gorąco, czułem się dobrze i załatwiłem sobie wakacje. Nikt nie umarł beze mnie. Dodatkowo lekarz wyjaśnił mi, że po chemioterapii morfologia krwi spada w ciągu dwóch tygodni i nie ma odporności, aw gabinetach są klimatyzatory, suche powietrze, ludzie z wirusami i łatwo się przeziębić. A tak przy okazji, raz w tygodniu wychodziłem i zachorowałem pod klimatyzatorem - szybko zostałem wyleczony i już nie ryzykowałem.

Bałem się, że zajmie to bardzo dużo czasu. Kiedy przyszedłem na pierwszą, była mama z córką - miała szóstą i powiedziałem, że zazdroszczę, a mam już tyle czasu. A potem powiedzieli - „Nie zauważysz, jak mija czas, zakraplaczu, potem wychodzisz na tydzień, potem to szybko biegnie przez kilka tygodni - robisz swoje, potem bierzesz testy i następne” - wyszło jeden do jednego. Przez tydzień, kiedy wyjeżdżałem, trochę rzeczy się kumulowało, potem je robiłem, potem testy.

Bałem się, że moje włosy od razu wypadną. Nie, po drugiej ogoliłam głowę - dwie pierwsze miałam krótkie fryzury. Zaczęły wypadać piętnastego dnia, ale były nadal - potem po prostu zmęczyło ich mieć wszędzie włosy.

Bałem się, że lek dostanie się pod skórę przez żyłę i będzie martwica. Okropny. Był. W tym miejscu był stan zapalny, nadal boli, goi się, ale powoli, ale nie tak, żeby był to „horror-horror”

Bałem się. schudnąć! Schudłam dwa kg. Tak, przy wadze początkowej 47, waga 45 to już zauważalna różnica, ale nadrobię zaległości.

Bałem się, że po chemioterapii krew się nie wyzdrowieje i do szóstej się uduszę (lekarz też się tego obawiał). Został przywrócony wszystkie sześć razy, a wynik doszedł do radialnego ze wskaźnikami w normalnych granicach.

Bałem się, że za każdym razem będzie gorzej i będzie efekt kumulacji. Nie miał. Szósty był prawie taki sam jak pierwszy, a pierwszy był najlżejszy iw zmniejszonej dawce..

Bałem się, że będę musiał spędzić noc na oddziale. Po raz pierwszy pozwolili mi wrócić do domu i już tam nie zaproponowali.

Obawiałem się, że będzie to zbyt drogie. Drogie, ale wyprostowane.

Bałem się. Trudno opisać ten strach, ale był bardzo silny, że nikt nie wziąłby mnie pod uwagę źle lub nie, że mnie wyznaczą, co należy zrobić, a potem zrobić, co zechcesz. Rozmawiali ze mną przez długi czas przed wizytą, poznali wszystkie niuanse tego, jak reaguję na narkotyki, czekali, aż miną moje krytyczne dni, nikt mnie nigdzie nie zawiózł, zrobili próbę w zmniejszonej dawce, potem kapali w całości, ostrzegając o wszystkich możliwych konsekwencjach, z każdym efektem ubocznym Musiałem zadzwonić i skonsultować się, co strzelać, natychmiast przepisano mi leki wspomagające. Kiedy nie zdążyłem dojść do siebie, czekali, aż ciało samo nadrobi zaległości. Dowiedziałem się, że wiele przepisywanych leków nie stymuluje produkcji leukocytów, ale prowokuje uwalnianie leukocytów do krwi z rezerw organizmu - tak naprawdę badanie krwi jest „sfałszowane”, a organizm wyczerpany.

Bałem się zapalenia jamy ustnej, zapalenia skóry i zabicia wątroby, ponieważ jestem silną alergiką, mam przewlekłe zapalenie jamy ustnej od dzieciństwa, a wątrobę po zapaleniu wątroby i zapaleniu pęcherzyka żółciowego. A nie było.

Bałem się, że zaraz dojdzie do sztucznej menopauzy, a miesiączki miałem przed szóstą.

Bałem się, że będę musiał robić zastrzyki, ale nie mam nikogo, kto by to zrobił. Nauczyłem się kłuć.

Bałem się, że żyłek zabraknie, bo są bardzo cienkie, jak moim zdaniem, i że zostaną umieszczone w pędzelku. Kiedyś były problemy z żyłkami, nie były tak cienkie i nie sięgaliśmy do szczoteczek, ale w nadgarstkach i trochę wyżej to prawie nie bolało.

Było coś jeszcze, ale czekać nie pamiętam. Ponieważ wszystko szybko się zapomina. Nie wiedziałem, nie bałem się, ale stało się - pogorszyła się pamięć, żyły są kruche, neuropatia, ale jakoś wszystko stopniowo maleje. Poza tym miałam przyjemne bonusy - skóra się poprawiła, a moje wieczne podrażnienia i łuszczenie ustąpiły, paznokcie zaczęły szybko rosnąć i stawały się mocne, czego nie było od dawna, podczas gdy moje miesiączki były regularne i bezbolesne - wcześniej były bardzo problematyczne. A także w tym czasie dostałem wystarczająco dużo snu i stałem się spokojny, spokojny.

Czerwona chemia raka piersi: recenzje

Czerwona chemioterapia jest najbardziej toksyczną formą chemioterapii. Nazwę „czerwona” chemioterapia otrzymała ze względu na kolor substancji składowej. Składniki czerwonej chemioterapii:

  • Epirubicyna.
  • Idarubicyna.
  • Doksorubicyna.

Wszystkie te leki są czerwone i silnie toksyczne. Czerwona chemioterapia jest przeprowadzana jako samodzielna metoda lub w kompleksowym leczeniu po operacji.

W szpitalu Jusupow stosuje się wszystkie rodzaje leczenia raka, w zależności od wskazań. Lekarz kieruje pacjenta na badania diagnostyczne z wykorzystaniem rezonansu magnetycznego, tomografii komputerowej lub USG. Po pełnym badaniu zaleca się leczenie. Chemioterapia czerwona wymaga uwzględnienia wszystkich indywidualnych cech organizmu pacjenta, starannego doboru dawki w zależności od wieku, masy ciała i współistniejących chorób. Aby zmniejszyć obciążenie toksyczne podczas leczenia czerwoną chemioterapią, robione są przerwy. Pomaga organizmowi w regeneracji, wspomaga usuwanie toksycznych substancji.

Podczas leczenia czerwoną chemioterapią pacjentka podnosi się temperatura, bardzo często zanika apetyt, dochodzi do zmian w układzie hormonalnym, zaburzeniu cyklu miesiączkowego, zahamowaniu czynności jajników, pojawia się skłonność do różnych infekcji. Aby zmniejszyć toksyczne skutki chemioterapii, przepisywane są dodatkowe leki, w tym antybiotyki, leki na nudności, wymioty. Czerwona chemioterapia jest wskazana w przypadkach agresywnej i trudnej postaci raka. Wskazaniami do powołania czerwonej chemioterapii są następujące warunki:

  • Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się przerzutów.
  • Gdy remisja następuje dopiero po leczeniu chemioterapią.
  • Jako zabieg przygotowawczy do operacji.

Podczas przeprowadzania tego typu chemioterapii pacjent powinien przestrzegać oszczędnego schematu, unikać hipotermii, stresu, dobrze się odżywiać, post może pogorszyć stan pacjenta.

Recenzje pacjentów

Czerwona chemioterapia ma wiele skutków ubocznych. Większość pacjentów mówi o czerwonej chemioterapii jako o trudnej, ale skutecznej metodzie. Wielu pacjentów, którzy przeszli chemioterapię na czerwono, mówi, że ich ogólny stan się pogarsza, wypadają włosy, zaburzona jest koordynacja ruchów, często pojawiają się zawroty głowy, nudności, dyskomfort i ból przewodu pokarmowego, upośledzenie słuchu i mogą rozpocząć się drgawki. W niektórych przypadkach następuje spadek poziomu hemoglobiny we krwi, leukocytów, pojawiają się poważne problemy zdrowotne, chemioterapia musi zostać odwołana, metoda chemioterapii, leki.

Podczas przeprowadzania chemioterapii ważne jest przestrzeganie określonej diety, dobry wypoczynek i przebywanie na świeżym powietrzu. Z diety należy wykluczyć pacjentów poddawanych chemioterapii:

  • Smażone, słone, pikantne, marynowane, kwaśne, tłuste.
  • Jedz mniej mięsa, zastępując je rybą.

Wszystkie produkty powinny być świeżo przygotowane, w menu powinno być wystarczająco dużo warzyw i owoców, potrawy bogate w witaminy i mikroelementy. W diecie znajdują się owoce morza, wytrawne czerwone wino, świeżo wyciskane soki. Ryby, warzywa gotowane na parze, gotowane. Recenzje po chemioterapii raka piersi mówią o niej jako o trudnej, ale zbawiennej metodzie leczenia raka. Chemioterapia w przypadku przerzutów nowotworowych znacznie przedłuża życie pacjentów.

Leczenie w szpitalu Jusupow

Rak piersi o niskim stopniu złośliwości to agresywna postać raka o złych rokowaniach dotyczących przeżycia. Słabo zróżnicowany rak piersi charakteryzuje się szybkimi przerzutami, szybkim uszkodzeniem całej piersi i jest bardzo trudny do leczenia. Chemioterapia raka o niskim stopniu złośliwości jest wskazana dla wszystkich pacjentów, niezależnie od tego, czy stwierdza się przerzuty, czy nie. Chemioterapia pomaga zatrzymać wzrost komórek złośliwych, proces rozprzestrzeniania się przerzutów.

Wszystkie rodzaje chemioterapii, w tym chemioterapia czerwoną, są wykonywane w klinice onkologicznej Szpitala Jusupowa. Onkolog starannie oblicza dawkę leków, monitoruje stan pacjenta, wprowadza zmiany w leczeniu w przypadku wystąpienia poważnych skutków ubocznych, wymienia leki. Lekarz decyduje, ile cykli chemioterapii pacjent powinien przejść, czy przeprowadzić chemioterapię przed czy po operacji, które leki pomogą skuteczniej przy tej postaci choroby.

Czy powinieneś zdecydować się na chemioterapię?.

Mój tata przeszedł operację usunięcia guza odbytnicy 1 miesiąc temu. miesiąc później powiedzieli mi o chemii. ale po operacji jelito nie pracuje tak, jak powinno. zdał dzisiaj testy. wszystko w porządku, poza POE, jest 40 :(.
moje serce pęka od decyzji. tata odmawia chemii, mówi, że ludzie nie żyją długo po niej. ale mam podwójne przeczucie. Obawiam się, że niedługo zostanie bez niej i że po niej z takim humorem jak tata też nic się nie poprawi, tylko ona będzie cierpieć z powodu skutków ubocznych.

kto przeszedł chemię, jak to się stało po niej.

kto toleruje chemioterapię, jak?

  • Zaloguj się, aby odpowiedzieć w temacie
  • W górę
  • W górę
  • W górę

i skończyłem chemioterapię, teraz wracam do zdrowia, wracam do zdrowia ze wszystkiego, co nabyłem

a kiedy włosy zaczną rosnąć? i powiedz nam o tamoksyfenie

  • W górę
  • VeraZ
  • Użytkownicy
  • 34 posty

Włosy zaczną rosnąć po 20-30 dniach od wprowadzenia, wiele z nich nawet trochę się zwija. W pełni odrestaurowany.

Powiem, że słyszałem o tamoksyfenie: działa na naczynia krwionośne, mam przyjaciela (35 lat), który jednak nosi nawet pończochy uciskowe, aby zapobiec wszelkim niepożądanym skutkom, ale generalnie normalnie to toleruje. Słyszałem, że przybiera na wadze, ale to jest indywidualne, wiem na pewno, nie dla każdego. Prawdopodobnie możesz przeczytać instrukcje dotyczące samego leku, ale można tam wymienić tak wiele rzeczy - jest wiele skutków ubocznych wymienionych przy zwykłej pentalginie.

Leczyć, leczyć, powodzenia!

„Chemia” i życie. Mity i prawdy o leczeniu raka

Nasz ekspert to onkolog, hematolog, członek Europejskiego Towarzystwa Onkologii Medycznej (ESMO), członek Towarzystwa Neuro-Onkologicznego, Kandydat Nauk Medycznych Michaił Łaskow.

Często zbliżające się leczenie przeraża pacjentów bardziej niż sama diagnoza. Wszakże jeśli większość pacjentów nie ma uprzedzeń co do operacji (tak powinno być), to o chemioterapii jest ich bardzo dużo. Czasami z tego powodu ludzie nawet odmawiają leczenia, preferując metody ludowe, co oczywiście prowadzi do nieodwracalnych konsekwencji..

Mit 1. Chemioterapia zabija nie tylko komórki rakowe, ale także odporność. Dlatego przynosi więcej szkody niż pożytku..

Prawdziwe. „Chemia” obniża odporność, ale nie tak bardzo, jak wielu ludziom się wydaje. Dotyczy to głównie morfologii krwi - hemoglobiny, leukocytów, płytek krwi. Jednak szybko dochodzą do siebie. Jednak pacjenci powinni wystrzegać się infekcji. Rak nie jest bezwzględnym przeciwwskazaniem do szczepień np. Przeciwko grypie, ale sama infekcja może być niebezpieczna dla osłabionego organizmu. Dlatego pacjenci powinni skonsultować się ze swoim onkologiem w sprawie możliwości szczepienia i preferowanego rodzaju szczepionki. Oczywiście nie należy podejmować takich decyzji samodzielnie..

Długotrwałe skutki uboczne „chemii” są niezwykle rzadkie. Tylko 2-3% pacjentów może mieć długotrwałe objawy niewydolności serca, upośledzoną czynność nerek, problemy związane z zakończeniami nerwowymi. Reszta uszkodzeń w ogóle nie występuje lub następuje powrót do zdrowia w ciągu kilku miesięcy po zakończeniu terapii. Ale nawet jeśli „efekt uboczny” nie ustąpi, można i należy się nim zająć. Na przykład czasami (zgodnie ze wskazaniami) konieczne jest pobudzenie pracy szpiku kostnego w celu przywrócenia morfologii krwi, a czasami wystarczy trochę poczekać - i wszystko samo wraca do normy. Ale taktykę leczenia powinien określać tylko lekarz. Nawiasem mówiąc, niekoniecznie onkolog. Możesz skontaktować się z wyspecjalizowanymi specjalistami - w zależności od tego, który organ uległ awarii.

Mit 2. Chemioterapia jest bezużyteczna. W Internecie jest łącze do badania z 2004 r., W którym stwierdzono, że „chemia” zwiększa przeżywalność tylko o 2,2%.

Prawdziwe. Takie twierdzenia są nielogiczne. Rzeczywiście, dla każdego rodzaju raka, a także stadium choroby i charakterystyki samego guza, chemioterapia ma inną skuteczność. Mówienie o procentach jest więc jak mierzenie średniej temperatury w szpitalu. Chemioterapia okazała się skuteczna. Co więcej, w niektórych przypadkach jest to jedyne leczenie. I leczyć. Na przykład z guzami krwi. Ale pomimo faktu, że w leczeniu guzów litych chemioterapia jest tylko częścią złożonego leczenia, istnieją dowody na to, że czasami raka można pokonać tylko za pomocą chemioterapii.

Mit 3. Skuteczność „chemii” zależy od nasilenia „skutków ubocznych”. Jeśli włosy nie wypadły, a stan zdrowia się nie pogorszył, nie spodziewaj się efektu. I odwrotnie - jeśli jest źle tolerowany, to wszystko idzie dobrze..

Prawdziwe. W większości przypadków tak nie jest. „Chemia” jest przenoszona indywidualnie: ktoś chudnie na tle leczenia, inni wręcz przeciwnie, przybierają kilogramy, ktoś praktycznie nie ma przykrych objawów, inni mają więcej. A nawet przejawy mogą być dokładnie odwrotne. Na przykład niektórzy ludzie reagują na leki biegunką, inni zaparciami. Ale to wszystko nie oznacza skuteczności terapii. Niemniej jednak czasami można wyciągnąć wnioski pośrednie. Na przykład istnieje określona grupa leków, które powodują wysypki skórne. A lekarz rozumie: jeśli pacjent, który otrzymał taki lek, poszedł z trądzikiem, to dobrze, a jeśli pozostanie z czystą skórą, najprawdopodobniej leczenie nie działa. Lub, na przykład, w przypadku raka jajnika, niektórzy pacjenci okresowo gromadzą płyn w jamie brzusznej, który należy wypompowywać raz w miesiącu. Jeżeli w trakcie zabiegu płyn trzeba wypompowywać częściej, oznacza to, że „chemia” nie pomaga.

Mit 4. Chemioterapia jest na tyle trudna, że ​​przez cały czas trwania leczenia, a jest to co najmniej sześć miesięcy, osoba jest przykuta do łóżka. Nie może pracować, chodzić ani oczywiście uprawiać sportu.

Prawdziwe. Skutki uboczne chemioterapii trwają tylko kilka dni, potem następuje powrót do zdrowia i osoba czuje się jak zwykle. Niektórzy ludzie prawie nie odczuwają dyskomfortu. Ponadto od kilkudziesięciu lat stosuje się terapię towarzyszącą, aby pomóc w utrzymaniu dobrej jakości życia podczas leczenia. Ważną rolę odgrywają w tym nowoczesne leki przeciwwymiotne. Dzięki temu wielu pacjentów w trakcie leczenia kontynuuje pracę, opiekuje się dziećmi i tak dalej. Ponadto nauka nie stoi w miejscu. Na przykład immunoterapia aktywnie się dziś rozwija, obiecując, że leczenie raka będzie nie tylko skuteczniejsze, ale także mniej toksyczne. Pojawiły się i nadal są testowane nowe cytostatyki - leki, dzięki którym własny układ odpornościowy człowieka będzie walczył z rakiem. Na przykład w leczeniu czerniaka w dzisiejszym świecie jest miejsce dla wirusów onkolitycznych. Leki te są wstrzykiwane do guza i niszczą go. Dzięki nim udało się znacznie wydłużyć życie osób z jednym z najbardziej agresywnych nowotworów..

Jeśli chodzi o sport, to oczywiście nie widać dużych obciążeń podczas „chemii”, ale aktywność fizyczna wręcz przeciwnie, pomaga poczuć się lepiej i łatwiej tolerować leczenie, a tym samym zwiększyć jego skuteczność. Najbardziej przydatne - ćwiczenia aerobowe (spacery, jazda na rowerze, narty).

Mit 5. Podczas leczenia należy przestrzegać specjalnej diety. Na przykład, aby zabić raka, musisz przestać jeść mięso. Lub nie używać słodkich i bogatych w skrobię potraw. Post, w tym suchy. Pij wodę sodową i takie tam.

Prawdziwe. To wszystko jest nonsensem. Rzeczywiście, istnieje opinia, że ​​lepiej nie dać się ponieść czerwonemu mięsu podczas leczenia, ale to nie znaczy, że nie można go w ogóle jeść. Fakt, że rak odżywia się cukrem i dlatego surowo zabrania się chorym jedzenia słodyczy, to tylko mit. Oczywiście nie musisz jeść samych ciast - jedzenie powinno być zbilansowane. Dobrze, jeśli dieta zawiera dużo białka, w tym warzyw. Nie można głodować za pomocą „chemii”, nie mówiąc już o przeprowadzaniu suchych strajków głodowych. Wręcz przeciwnie, musisz dużo pić - to pomoże nerkom lepiej radzić sobie z leczeniem. Mówienie o zaletach sody to śmieszne.

Mit 6. Ponieważ skuteczność „chemii” jest zachowana tylko wtedy, gdy leczenie jest zakończone, a przerwy między kursami są ściśle przestrzegane, wszelkie „skutki uboczne” muszą być tolerowane i nie można na nie narzekać. Aby przetrwać, wszystko można zburzyć.

Prawdziwe. Nie, nie możesz tego zrobić. Dlatego przed „chemią” zawsze wykonują ogólne i biochemiczne badania krwi, analizę moczu, przepisują EKG. Jeśli leczenie zostanie przeprowadzone na osobie, której liczba krwinek krytycznie spadła lub wątroba i nerki nie radzą sobie, może umrzeć. Nawet niewielki spadek nie powinien być zamykany - wszak prowadząc kurs „chemii” na takim tle, nie pomoże to pacjentowi w dalszym leczeniu, a wręcz przeciwnie, najprawdopodobniej to uniemożliwi. Dlatego wystarczy zaufać lekarzowi i omówić wszelkie pojawiające się pytania..

Mit 7. Nie ma konieczności rzucania palenia i picia podczas chemioterapii. Co teraz - w końcu najgorsze już się wydarzyło.

Prawdziwe. Dodatkowym toksycznym obciążeniem dla organizmu jest palenie i nadużywanie alkoholu podczas chemioterapii. Dlatego musimy pożegnać się ze złymi nawykami. I jest lepiej nie tylko w czasie leczenia, ale także po nim, ponieważ nawet po wyleczeniu jednego raka można zachorować na inny. Na przykład palenie jest jednym z głównych czynników ryzyka raka płuc. Ale kieliszek dobrego wytrawnego czerwonego wina lub trochę innego wysokojakościowego alkoholu - dla apetytu i nastroju - można sobie pozwolić nawet na leczonych.

Mit 8. Kobiety w ciąży, które decydują się na utrzymanie dziecka, nie otrzymują „chemii”.

Prawdziwe. Nie zawsze. Wszystko zależy od samej choroby. Na przykład w przypadku raka tarczycy najczęściej leczenie można odłożyć do porodu - i nic strasznego się nie stanie. W przypadku niektórych innych typów nowotworów „chemioterapia” jest wykonywana w czasie ciąży, a płód nie cierpi z powodu takiego leczenia. Teraz istnieje wiele sposobów, aby spróbować walczyć o życie zarówno matki, jak i dziecka w każdej sytuacji. Ale czasami pacjenci muszą dokonywać trudnych wyborów i decydować: albo uratować życie, albo dziecko..

czego się spodziewać po pierwszym zabiegu?

Strona 1 z 3 123

Rejestracja: 08/09/2005 Posty: 21 Podziękował: 0 razy Podziękował: 0 razy ->

czego się spodziewać po pierwszym zabiegu?

Apeluję do tych, którzy przeszli przez chemię, wiem, że prawie wszyscy tutaj są.
Powiedz nam, jakich negatywnych objawów należy się spodziewać w pierwszej kolejności i kiedy. Jak usunąć, aby walczyć, czy jest to indywidualne dla każdego? Zależy od leków?

Rejestracja: 26.11.2004 Posty: 23 Podziękowała: 0 razy Podziękowała: 0 razy ->

dzień dobry!
Mamie wstrzyknięto Navoban, żeby złagodzić nudności. Ten lek był uważany za bardzo dobry 3-4 lata temu. Być może jest teraz coś bardziej efektywnego. Był też „Latran”, ale moim zdaniem jest gorzej. W internecie trzeba sprawdzić, jakie leki znajdują się w dziale „leki onkologiczne”. W zasadzie, kiedy lekarz przepisuje schemat chemioterapii, musi wyjaśnić, co robić, czego się spodziewać, a także przepisać leki przeciwwymiotne. I pamiętaj o monitorowaniu liczby krwinek! Mała liczba białych krwinek po chemioterapii jest już przeciwwskazaniem do kolejnego kursu chemioterapii. Konieczne jest „zwiększenie” poziomu leukocytów, aby można było kontynuować leczenie.
z szacunkiem,
Tamara.

Rejestracja: 08/09/2005 Posty: 21 Podziękował: 0 razy Podziękował: 0 razy ->

Wiadomość od% 1 $ s napisał:

Rejestracja: 15.11.2005 Posty: 223 Podziękowała: 0 razy Podziękowała: 0 razy ->

Na przykład objawy moich nudności były najsilniejsze trzeciego dnia po podaniu. Zofran był stosowany jako lek przeciwwymiotny (dożylnie, a także w tabletkach, ale starałem się nie przyzwyczajać do tabletek).
Temperaturę po wstrzyknięciu i bóle głowy łagodził paracetomol.

Rejestracja: 26.11.2004 Posty: 23 Podziękowała: 0 razy Podziękowała: 0 razy ->

Droga, Lyubava!
Twoje pytania nie są głupie.
Dzielę się swoim doświadczeniem, niestety nie jestem lekarzem. Niestety tak.
Leukocyty należy zwiększyć za pomocą leków, jest ich wiele. Ponownie trzeba spojrzeć na informacje, teraz po prostu zapomniałem nazw. Jutro spróbuję się dowiedzieć, tk. przepraszam, biegnę teraz do domu, jestem w pracy. Z produktów doradzono nam użycie czarnego kawioru. Naprawdę nie rozumiem, czy to ma sens, a ponadto: jest bardzo droga.
Leukocyty zmniejszają się stopniowo. I jest to konieczne, jeśli masz 21-dniową przerwę między kursami chemii, aby do następnego kursu (leukocyty) były normalne, co najmniej 3 (trzy).
„Navoban” Czy zostałeś wstrzyknięty? Znowu nie wiem, jaki schemat chemioterapii przepisał ci lekarz. „Navoban” bardzo pomógł mojej mamie.
z szacunkiem,
Tamara.

Rejestracja: 08.12.2005 Posty: 230 Podziękowała: 0 razy Podziękowała: 0 razy ->

lyubava,
dobrze jest zwiększyć leukocyty wywar z jęczmienia.. tu szukasz wywaru z jęczmienia.. dziewczyny doradziły, a wielu tutaj przetestowało tę metodę na sobie

Rejestracja: 26.11.2004 Posty: 23 Podziękowała: 0 razy Podziękowała: 0 razy ->

Lyubava, znowu dobry wieczór!
Oto, co znalazłem do tej pory od leków, którymi można walczyć z leukopenią (spadek liczby leukocytów we krwi).
To:
1. „Polydan”
2. „Leucogen”
3. „Leucovorin”
4. „Derinat” - normalizuje liczbę leukocytów, płytek krwi, działa przeciwnowotworowo.
5. „Galavit” - w połączeniu z chemioterapią jako immunomodulator.
Konieczna jest również ochrona serca, jeśli istnieją dowody. Na przykład Cardioxan można stosować w celu zmniejszenia kardiotoksyczności chemioterapii. Ale on jest kochany.
Wątroba również potrzebuje ochrony. Aplikacja jest możliwa, „Heptral”.
Jeśli potrzebujesz to napisz do mnie na ICQ, dam bez pieniędzy.
Ale znowu, powtarzam, wszystko musi być ustalone z lekarzem prowadzącym, jakie leki zastosować w celu zmniejszenia toksyczności chemioterapii, ale to jest: kardiotoksyczność, hematotoksyczność.
Przepraszamy, jeśli są błędy.
Spieszę się (prace domowe - gotowanie kapuśniaka na jutro).

Rejestracja: 17.03.2005 Posty: 419 Dziękowała: 0 razy Dziękowała: 0 razy ->

Dodano po 11 minutach 14 sekund
Znalazłem to tutaj:
http://www.oncoforum.ru/showthread.p. 3774 # post13774 post 87 lub 78.

Rejestracja: 26.11.2004 Posty: 23 Podziękowała: 0 razy Podziękowała: 0 razy ->

Lyubava, cześć!
„Navoban”, o którym pisałam, jest dobrym lekiem i bardzo pomógł mojej mamie podczas chemioterapii. Chemioterapia była według schematu „FAC” - 6 kursów.
Adnotacja „Navoban”:
Nazwa łacińska: Navoban.
Grupy farmakologiczne: leki przeciwwymiotne. Klasyfikacja nosologiczna (ICD-10): R11 Nudności i wymioty
Składnik aktywny (INN) Tropisetron (Tropisetron)
Zastosowanie: nudności i wymioty podczas terapii przeciwnowotworowej (profilaktyka) oraz w okresie pooperacyjnym (profilaktyka i leczenie).
Sposób podawania i dawkowanie: W celu zapobiegania nudnościom i wymiotom podczas chemioterapii nowotworów: cykle 6-dniowe. Dzienna dawka dla dorosłych wynosi 6 mg; w pierwszym dniu (krótko na początku chemioterapii) kroplówka lub strumień dożylny, powoli; przez kolejne 5 dni - w środku 5 mg (1 kapsułka) 1 godzinę przed śniadaniem, popijając wodą.

Lyubava, wszystkie pytania należy omówić bezpośrednio ze swoim lekarzem prowadzącym. W szczególności o możliwych nieprzyjemnych konsekwencjach chemioterapii. Oczywiście musisz nastawić się na pozytywny wynik leczenia! Ale powinieneś również wiedzieć, że chemioterapia to nie szklanka wody do picia. Mogą wystąpić nieprzyjemne chwile, objawy, które musisz znać i wiedzieć, jak je wyeliminować! Chemioterapia oddziałuje na cały organizm, a nie tylko na komórki nowotworowe, dlatego konieczna jest jak najpełniejsza ochrona ważnych narządów: wątroby, nerek, serca. Każda osoba może mieć wszystko na różne sposoby, chociaż istnieją statystyki, są pewne ogólne zasady, ogólne zalecenia. Zawsze musisz mieć wszystko pod kontrolą, robić badania krwi: ogólne i biochemiczne.
z szacunkiem,
Tamara.

KTO PRZESZEDŁ CHEMIOTERAPIĘ. LUB ZNAJOMYCH, KREWNYCH, PRZYJDŹ, PROSZĘ.

U mojej siostry zdiagnozowano raka piersi i przepisano jej chemioterapię. Zrozumiałe jest, że chemia sadzi wszystkie narządy, wątrobę, nerki, wszystko. Interesuje nas, jak później dojść do siebie? Leki, metody ludowe. Oczywiste jest, że lekarze przepisują jej leczenie, ale chcę wiedzieć, jakie są metody. Jak przywrócić włosy, wszyscy wiedzą, że chemia prowadzi do łysienia. Ogólnie pisz wszystko, co wiesz.

Od czasu do czasu będę nadawał ten post, aby usłyszeć o wiele więcej opinii.

Komentarze użytkowników

  • 1
  • 2

Czy leczenie pomogło? czyli chemia? ona jest teraz w remisji?

Tak, pomogło, całkowicie wyleczone

Czy możesz mi powiedzieć, jak ostatecznie poszła chemia? Jak to zostało przeniesione, czy można było w pełni wyzdrowieć?

No nie wiem… Mój mąż dobrze mi pomógł, wspierał, swoją drogą, on też poszedł do apteki po to samo. On wszystko rozumie, a ja nie miałem nieśmiałości, żadnych kompleksów. A kiedy wypadły mu włosy, uderzył głową na znak wsparcia :)

W przypadku chemioterapii najważniejsze jest życie rodzinne. Zwłaszcza, gdy jesteś odwrócony na lewą stronę, a włosy wypadają w kępkach. Jakoś nie chcę, żeby mi było litość, zwłaszcza mojego męża. Najpierw musisz nabrać formy - piłem emend i kitril. Wtedy przypomniałam sobie o mężu, kiedy przestałam czuć się źle.

To zależy od rodzaju chemii... Włosy mogą pozostać na miejscu. Czytałem, że na początkowym etapie najprawdopodobniej chemia nie będzie silna, włosy pozostaną na miejscu, a na kursach będą mdłości. Szybko wyzdrowieje, wszystko będzie dobrze)))

eeeee, tak mówią lekarze. Hmm... Chemia ma różną intensywność, w zależności od ciężkości choroby. I na przykład moja teściowa właśnie to zrobiła, włosy były na miejscu, a także zaczęły szybciej rosnąć. Ale jest w stabilnej remisji, co oznacza, że ​​wszystko jest w porządku. Powinieneś także skonsultować się z innymi specjalistami...

Tak, to właśnie powiedzieli. Powiedzieli, że po drugiej chemioterapii zaczną wypadać, ale przepisano tylko 4 lub 6.

och Aliya, nie wiem, najważniejsze jest zdrowie twojej siostry, pozwól jej wyzdrowieć.

Nawiasem mówiąc, wiele osób nadal jeździ tam na diagnostykę, ponieważ w Rosji często stawiają błędną diagnozę. Ojciec i córka pochodzili z Kamczatki, powiedziano mu około trzech miesięcy życia (rak żołądka), a jego córka (25 lat) miała raka jajowodów lub jajników, przygotowywali ją do operacji usunięcia jajników. Tak więc w Izraelu rak mężczyzny został potwierdzony, ale MOŻLIWY DO USUNIĘCIA, a na bardzo niezbyt ciężkim stadium, a dziewczynka w ogóle nie POTWIERDZAŁA RAKA, nastąpiło proste zapalenie przydatków, które zostało wyleczone i odesłane do domu. A nasi chwytacze mogliby po prostu pozbawić ją możliwości posiadania dzieci! W drugim przypadku wypisano mężczyznę do domu na śmierć, jego bliskim powiedziano, że ma trzy miesiące życia, ale nadal „nie umarł i nie umarł”, zaczęli ponownie sprawdzać, okazało się, że płyn po prostu zgromadził się w jego sercu, a komórki złuszczały się i odradzały, stał się gąbczastą strukturą, bardzo podobną do raka, lekarze zdezorientowani, nie było raka.

Tak, słysząc taką diagnozę, osoba prawdopodobnie pożegnała się już z życiem, czego doświadczył w ciągu tych trzech miesięcy. Chociaż prawdopodobnie wiele przemyślał i być może zaczął żyć w nowy sposób, skoro Bóg dał mu drugą szansę.

jak to jest znalezione? jakie analizy?

A jaka jest jej postawa? Czy w Twoim życiu osobistym wszystko jest normalne? Po prostu mówią, że rak jest porażką układu odpornościowego, kiedy organizm nie chce walczyć, ponieważ nie chce żyć. Czasami też szybko wypalają się z małego guza, a czasem wygrywa czwarty etap, jak Daria Dontsova. Mój tata zmarł na raka płuc, był leczony w Izraelu, po szkodliwym leczeniu naszych okrutnych lekarzy. Tam wszelka diagnostyka i leczenie przebiega inaczej. Jeśli zalecana jest chemioterapia, przepisywane są również leki oczyszczające krew, których nie podaje się w naszych szpitalach. są bardzo drogie. Tutaj ludzie po prostu leżą warstwami i wymiotują po każdej chemioterapii przez miesiąc. I nawet tam nie jest źle. Jedzą tam nawet po pół godzinie. Leczenie jest drogie, ale wykonalne (sprzedaj dwu-trzypokojowe mieszkanie i wyzdrowieć). Jest to również drogie ze względu na zakwaterowanie. Ludzie mieszkają tam przez sześć miesięcy i zostają wyleczeni. Po przyjeździe rodzice spotkali Rosjan z różnych miast, którzy faktycznie wrócili do domu, zakończyli leczenie, przeszli badanie, po którym nie znaleziono ani jednej komórki rakowej. Teraz wystarczy, że przyjeżdżają na badanie raz w roku (w Rosji ŻADEN z nich nie będzie już leczony ani badany). Wielu przychodzi, przechodzi tam badanie, przepisuje im leczenie, kupuje tam leki i jedzie do Rosji na leczenie (mogą to kapać w dowolnej przychodni, wystarczy przynieść ze sobą protokół leczenia z tłumaczeniem, robią to bezpośrednio w klinice). Mama i tata mieszkali w Izraelu przez trzy miesiące, a potem polecieli do domu na dokończenie leczenia, ale w Moskwie na lotnisku tacie zabrakło tlenu w butlach, a nasi lekarze go nie mieli i uzgodniono karetkę, z którą uzgodniono dzień wcześniej, że przylecą do jego samolotu spotkanie z butlami było spóźnione o godzinę. Tata stracił przytomność, następnego dnia obudził się, rozmawiał, po czym zmarł w moskiewskim szpitalu. W tym przypadku lekarze lubią wzruszać ramionami i mówić „los oznacza, że ​​tak było”. Dwie znane mi kobiety chore na raka piersi są leczone w przychodni onkologicznej w Tiumeń bez skutku, myślę, że jeśli po sześciu cyklach chemioterapii przewiduje się, że ich stan będzie się teraz stale pogarszał - po pewnym czasie rak powróci. Więc tutaj musisz dołożyć wszelkich starań we wszystkich kierunkach, zastosować wszystkie metody leczenia od ludowej, po chemioterapię, radioterapię, biologiczne leczenie bakteryjne (w Izraelu jest teraz stosowane), interwencję chirurgiczną (tylko nie w Rosji, najlepsze na świecie do walki z rakiem teraz rozważano Niemcy, USA i Izrael). Najważniejszą rzeczą jest oczywiście chęć samego człowieka do życia i walki. Wskazana jest również zmiana domu (np. Zdarzały się przypadki, gdy w domu znajdowała się skóra lub było ukryte źródło promieniowania powodujące chorobę mieszkańców), regionu, zmiany stylu życia, myśli, pola aktywności, kręgu towarzyskiego itp. porzucić wszystko, co gdzieś na poziomie podświadomości gnębi, ale człowiek nie może się do tego przyznać. Jeśli ktoś jest samotny lub rozczarowany życiem, wydaje mi się, że rak pojawia się jako mechanizm autodestrukcji. Ale to tylko moja opinia, nie poparta nauką.

więc Abdulov dotarł do już bardzo trudnego czwartego etapu i codziennie palił paczkę papierosów, powiedziano mu, że może nie przeżyć operacji i odmówił, wrócił do Rosji, aby pożegnać się z rodziną i teatrem. Wydaje się, że w Ufie z lepszym lekarstwem, w Tiumeniu zabija się tylko ludzi.

horror ((kosztem chemii, nic nie mogę powiedzieć... tylko moja babcia musiała zmierzyć się z rakiem... ale nie zrobili tego za nią, bo scena była taka, że ​​była bezużyteczna) ((

Życzę zdrowia twojej siostrze! niech szybko wyzdrowieje

niestety nic dobrego nie mogę powiedzieć ((tata zmarł na raka, był na ostatnim etapie, po operacji i chemii przeżył rok.

Bardzo dobrze, że pierwsza! Więc mogą wyleczyć wszystko!

Szybki powrót do zdrowia

Miałam matkę chrzestną z rakiem trzonowca, chorowałam na stopień 4, po chemioterapii było bardzo źle, wymiotowała, nie było włosów, walczyłam 4 lata. pił lekarstwa, a potem przestała walczyć, przestała chodzić na chemioterapię, włosy odrosły, a po sześciu miesiącach zmarła.

najważniejsze jest to, że wszyscy wspierali zdrowie mojej siostry!

najważniejsze jest to, że każdy powinien wspierać, więc będzie jej łatwiej!

Skutki uboczne chemioterapii

Chemioterapia jest jednym z głównych sposobów leczenia onkologii. Mechanizmy działania leków stosowanych w chemioterapii są różne, ale wszystkie sprowadzają się do jednej zasady: leki niszczą i niszczą szybko namnażające się komórki rakowe.

Ponieważ leki chemioterapeutyczne są najczęściej wstrzykiwane dożylnie, rozprzestrzeniają się po całym organizmie i atakują nie tylko komórki nowotworowe, ale także zdrowe, aktywnie dzielące się komórki, w szczególności mieszki włosowe, czerwony szpik kostny, błony śluzowe (usta, przewód pokarmowy, układ rozrodczy). Z tego powodu występują skutki uboczne. Niektóre leki stosowane w chemioterapii mogą uszkadzać komórki serca, nerek, pęcherza, układu nerwowego, płuc.

Konsekwencje chemioterapii to niepożądane zjawiska, które w takim czy innym stopniu obserwuje się u każdego pacjenta..

Skutki uboczne chemioterapii można zwalczać, ale wymaga oddzielnego leczenia. Specjaliści z kliniki europejskiej sporządzają indywidualną listę zaleceń i przepisują nowoczesne procedury, które pozwalają przenieść leczenie z maksymalnym możliwym komfortem..

Jeśli masz zamiar przejść chemioterapię, najprawdopodobniej obawiasz się poważnych skutków ubocznych. Oto, co musisz o tym wiedzieć:

  • Nie ma wiarygodnego sposobu przewidywania reakcji organizmu na chemioterapię. Niektórzy pacjenci nie mają prawie żadnych skutków ubocznych, inni są bardzo wyraźni..
  • W onkologii obowiązuje zasada: dawka chemioterapii powinna być na tyle duża, aby skutecznie zabijać komórki nowotworowe, ale na tyle niska, aby wywołać minimum skutków ubocznych. Lekarz zawsze szuka „złotego środka”.
  • W ciągu ostatnich 20 lat lekarze nauczyli się, jak skutecznie zapobiegać i eliminować wiele skutków ubocznych chemioterapii.

Terapia wspomagająca pomaga wygodnie przełożyć chemioterapię. Jest to ważne, ponieważ obniżenie dawki lub odstawienie chemioterapii zmniejsza szanse na skuteczne leczenie i zwiększa ryzyko nawrotu. Lekarze w European Cancer Clinic wiedzą, jak kontrolować skutki uboczne.

Główne skutki uboczne leków stosowanych w chemioterapii

Skorzystaj z szybkich łączy, aby dowiedzieć się o efekcie ubocznym, który Cię interesuje:

  • Wypadanie włosów
  • Niedokrwistość
  • Zmiana apetytu
  • Zmiany skóry i paznokci
  • Zmiany pamięci
  • Zaparcie
  • Słabość i zmęczenie
  • Nudności i wymioty
  • Wpływ na płodność u kobiet
  • Wpływ na płodność u mężczyzn
  • Usta i gardło
  • Biegunka
  • Obrzęk
  • Nerwowość
  • Zaburzenia układu moczowego
  • Krwawienie
  • Infekcja

Wypadanie włosów (łysienie) po chemioterapii

Ten efekt uboczny chemioterapii nie jest szkodliwy dla zdrowia, ale często jest bardzo niepokojący dla wielu pacjentów. Włosy wypadają, ponieważ chemioterapia uszkadza ich korzenie, w których następuje podział komórek. Łysienie nie występuje u wszystkich pacjentów. Czasami włosy stają się cieńsze.

Wypadanie włosów zwykle rozpoczyna się kilka tygodni po rozpoczęciu chemioterapii. Czasami wypadają szybko, w pęczkach, czasami - stopniowo. Najczęściej ten efekt uboczny jest tymczasowy. Odrastanie włosów po 3–6 miesiącach od zakończenia kuracji. Ich kolor i wygląd mogą się nieznacznie różnić..

Europejska Klinika Onkologii używa czepków chłodzących Orbis, aby zapobiegać wypadaniu włosów. Kiedy skóra głowy stygnie, naczynia kurczą się, zmniejsza się przepływ krwi zawierającej chemioterapię do cebulek włosów.

O co zapytać lekarza?

  • Czy moje włosy wypadną podczas zabiegu??
  • Jak właściwie dbać o włosy?
  • Czy można użyć czepka chłodzącego, aby chronić włosy?
  • Jak szybko odrastają włosy po chemioterapii?

Niedokrwistość z chemioterapią

Dostarczanie tlenu do tkanek organizmu odbywa się za pomocą czerwonych krwinek - erytrocytów. Każdy z nich żyje tylko 3-4 miesiące, więc w czerwonym szpiku kostnym stale muszą tworzyć się nowe. Leki chemioterapeutyczne atakują czerwone krwinki szpiku kostnego, zmniejsza się zawartość erytrocytów i hemoglobiny we krwi, rozwija się anemia.

Manifestacje anemii:

  • słabość;
  • zawroty głowy;
  • duszność, uczucie zadyszki;
  • cardiopalmus.

W przypadku wystąpienia podobnych objawów należy powiadomić lekarza. Niedokrwistość wymaga natychmiastowego leczenia. Istnieją leki, które zwiększają aktywność czerwonego szpiku kostnego. W ciężkich przypadkach wskazana jest transfuzja erytrocytów.

Zmiany apetytu podczas chemioterapii

Zazwyczaj chemioterapia powoduje dwa rodzaje zmian apetytu:

  1. Zmniejszony apetyt, aż do całkowitej nieobecności.
  2. Zmiana smaku potraw.

Ważne jest, aby chory na raka nadal jadł i pił wystarczającą ilość płynów. Pomogą w tym kilka wskazówek:

  • Ćwicz się, aby zawsze jeść mniej więcej w tym samym czasie. Nawet jeśli nie jesteś głodny, zjedz trochę jedzenia..
  • Często 5-6 małych posiłków dziennie jest lepsze niż 3 duże posiłki..
  • Wypróbuj nowe dania.
    Jeśli nie masz ochoty na jedzenie, weź jedzenie „do towarzystwa” z rodziną i przyjaciółmi podczas oglądania telewizji.
  • Przyprawy mogą poprawić smak potraw. Zapytaj swojego lekarza, który z nich można zastosować w Twoim przypadku.
  • Czasami pacjenci poczują metaliczny posmak w ustach. W takim przypadku możesz zmienić łyżkę i widelec na plastikowe.
  • Jedzenie powinno być bogate w kalorie, białko.
  • Rusz więcej. Aktywność fizyczna pomoże zwiększyć apetyt.
  • Jedz płynne pokarmy (buliony, koktajle), które są łatwe do połknięcia.
  • Nie pij podczas jedzenia.
  • Prowadź dziennik jedzenia, zapisuj wszystko, co jesz, zaznaczaj czas. Pomoże to Tobie i Twojemu lekarzowi kontrolować stan odżywiania..

Wysokokaloryczne pokarmy zalecane podczas chemioterapii:

  • Zupy: fasolowa, soczewica, zupy kremowe.
  • Napoje: pełne mleko, koktajle owocowe, koktajle mleczne, jogurty pitne.
  • Przekąski: fasola (czarna i czerwona), kurczak, ryby, jajka, zboża, orzechy, kiełki pszenicy.
  • Desery: babeczki, lody, budyń, jogurt, puddingi.
  • Inne produkty: margaryna, słonecznik i masło, sery miękkie, śmietana, twarożek, mleko w proszku, płynne zamienniki posiłków.

Jeśli tracisz na wadze, poinformuj o tym lekarza.!

O co zapytać lekarza?

  • Jakie pokarmy możesz jeść?
  • Powinienem brać kompleksy witaminowe, koktajle proteinowe?
  • Ile płynu należy wypijać każdego dnia?
  • Jakie ćwiczenia fizyczne możesz wykonywać, aby zwiększyć apetyt??
  • Jak prowadzić dziennik żywności, co tam pisać?
  • Kiedy trzeba pilnie skontaktować się z lekarzem??

Zmiany skóry i paznokci po chemioterapii

Podczas kursów chemioterapii mogą wystąpić: suchość, swędzenie, zaczerwienienie, ból skóry, zwiększona wrażliwość na światło słoneczne. Na skórze mogą pojawić się pokrzywki. Paznokcie stają się kruche, łamliwe. Wszystkie te objawy należy zgłosić lekarzowi..

Zalecenia dotyczące pielęgnacji skóry

  • Weź krótkie prysznice i ciepłe kąpiele. Nie używaj gorącej wody.
  • Podczas mycia skóry nie należy przecierać myjką, delikatnie ją głaskać.
  • Nałóż balsamy i kremy, zapytaj lekarza lub pielęgniarkę, jak prawidłowo je stosować.
  • Krem powinien być miękki, delikatny dla skóry. Nigdy nie używaj produktów, które zawierają składniki perfum i alkohol.
  • Czasami należy aplikować skrobię kukurydzianą w okolicy fałdów skórnych (pod pachami, pod gruczołami mlecznymi, w zagłębieniach podkolanowych). Pomoże to zapobiec podrażnieniom i swędzeniu..
  • Jeśli golenie powoduje dyskomfort, podrażnienie, należy golić się rzadziej lub nie golić się wcale.
  • Chroń swoją skórę przed uszkodzeniami słonecznymi. Wychodząc z domu, załóż ubranie z długimi rękawami i długimi nogawkami, krem ​​z filtrem przeciwsłonecznym i sztyft.
  • Nie idź do solarium.

Wskazówki dotyczące pielęgnacji paznokci

  • Skróć paznokcie na krótko.
  • Podczas mycia naczyń i czyszczenia nosić gumowe rękawice na rękach..

O co zapytać lekarza?

  • Jak właściwie pielęgnować skórę i paznokcie? Jakie narzędzia są lepsze w użyciu?
  • Jakiego mydła, szamponu i balsamu nie należy używać?
  • Co kupić krem ​​przeciwsłoneczny i higieniczną szminkę?
  • Co to znaczy leczyć paznokcie?
  • Czy można zrobić manicure?
  • Co zrobić, jeśli skóra bardzo swędzi?
  • Jak zadbać o skórę i paznokcie po zabiegu? Jak długo to zajmie?
  • Kiedy musisz iść do lekarza?

Zmiany pamięci po chemioterapii

Około jeden na pięciu pacjentów otrzymujących chemioterapię ma problemy z pamięcią i myśleniem. Mogą być spowodowane dwoma przyczynami:

  1. skutki uboczne chemioterapii;
  2. zmęczenie, niepokój, stres z powodu choroby i leczenia.

Lekarz musi zrozumieć przyczyny i przepisać leczenie. Czasami upośledzenie pamięci jest mało wyraźne i nie powoduje szczególnych problemów, w innych przypadkach przeszkadza w codziennych czynnościach.

Przydatne wskazówki, które pomogą w upośledzeniu pamięci:

  • Planować naprzód. Zapisz je w dzienniczku lub na kolorowych naklejkach wklejonych w widocznym miejscu.
  • Najtrudniejsze zadania należy wykonywać, gdy czujesz się dobrze i możesz się maksymalnie skoncentrować.
  • Uzyskaj więcej odpoczynku.
  • Notatki, specjalne pudełka, notatki w kalendarzu lub dzienniku pomogą przyjmować leki na czas i poprawnie..
  • Nie wahaj się prosić rodziny i przyjaciół o pomoc, jeśli nie radzisz sobie samodzielnie..
  • Poproś rodzinę, aby przypomniała Ci o przyjmowaniu leków, zabiegach.
  • Jeśli czujesz, że twój stan się pogorszył, twój umysł jest zdezorientowany, musisz zadzwonić do lekarza i poprosić kogoś bliskiego, aby był z tobą przez cały czas.

O co zapytać lekarza?

  • Dlaczego pamięć się pogorszyła?
  • Jakie leki mogą to poprawić?
  • Jakie zalecenia należy przestrzegać?
  • Jak długo będą trwać te naruszenia??
  • Kiedy trzeba pilnie zgłosić się do lekarza??

Zaparcia z chemioterapią

Zaparcia - stan, w którym stolec staje się cieńszy, grubszy, z trudem odchodzi, w toalecie trzeba mocno i długo naciskać.

Kiedy iść do lekarza?

Należy poinformować lekarza, jeśli wystąpi którykolwiek z następujących objawów:

  • Bez stołka dłużej niż 2 dni.
  • Martwię się bólem brzucha.
  • Brzuch powiększył się.
  • Zmniejszony apetyt, sporadyczne nudności i wymioty.

Jak radzić sobie z zaparciami?

Wiele osób korzysta z tych prostych wskazówek:

  • Pij dużo płynów - co najmniej 8 szklanek dziennie. Wystarczy zwykła woda, kompot, soki owocowe i warzywne, herbata, kawa. Woda pomoże zmiękczyć stolec i ułatwi przejście..
  • Jedz więcej pokarmów bogatych w błonnik, takich jak nasiona, orzechy, warzywa, owoce, pieczywo pełnoziarniste.
  • Rusz więcej. Aktywność fizyczna pomaga poprawić motorykę jelit. Spacer lub rower przez 15-30 minut dziennie. Zapytaj swojego lekarza, jakie ćwiczenia możesz dla siebie wykonać.

O co zapytać lekarza?

  • Jakie leki mogą pomóc złagodzić zaparcia?
  • Co lepiej jeść i pić?
  • Ile płynów należy pić dziennie?
  • Jakie ćwiczenia fizyczne możesz wykonywać?
  • Gdy potrzebujesz pilnie zgłosić się do lekarza?

Zmęczenie i osłabienie podczas chemioterapii

Zwiększone zmęczenie może być związane z chemioterapią, anemią, stresem i depresją, bezsennością i przewlekłym bólem. Czasami zmęczenie pojawia się tylko w określonych porach, w innych przypadkach trwa przez cały dzień. Pamiętaj, aby poinformować lekarza, jeśli utrudnia to wykonywanie codziennych czynności, jeśli zmęczenie nie ustępuje nawet po odpoczynku.

Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci ulepszyć:

  • Planować naprzód. Najważniejsze wykonaj najpierw, gdy poczujesz się dobrze..
  • Poproś rodzinę o pomoc, jeśli nie możesz tego zrobić samodzielnie.
  • Jeśli w trakcie leczenia planujesz kontynuować pracę - weź wolne wcześnie, miej mniej godzin pracy.
  • Prowadzenie dziennika jest pomocne. Zapisuj w nim codziennie, jak się czujesz. Pomoże to lekarzowi lepiej monitorować stan pacjenta i zalecić optymalne leczenie..
  • Jeść dobrze. Przygotuj jedzenie, kiedy poczujesz się dobrze i zamroź na przyszłość.
  • Lepiej 5-6 małych posiłków dziennie niż 3-4 duże posiłki.
  • Pij co najmniej 8 szklanek płynu dziennie. Możesz brać małe łyki przez cały dzień.
  • Staraj się ćwiczyć co najmniej 15 minut dziennie.
  • Uzyskać dużo odpoczynku. Jeśli czujesz się zmęczony, nie zmuszaj się i kontynuuj pracę..
  • Przyzwyczaj się do drzemek. Musi trwać co najmniej godzinę.
  • Zawsze kładź się spać w tym samym czasie..
  • Spróbuj się zrelaksować przed snem. Na przykład pomaga przyjemna muzyka.
  • Twój sen powinien trwać co najmniej 8 godzin.

O co zapytać lekarza?

  • Jakie leki mogą pomóc radzić sobie ze zmęczeniem?
  • Co jest dla mnie lepsze do jedzenia i picia?
  • Ile płynu powinienem pić każdego dnia?
  • Jakie ćwiczenia mogą poprawić moje samopoczucie??
  • Jak mogę właściwie kontrolować swoje zdrowie? Jakie informacje należy zapisać w dzienniku?
  • Kiedy trzeba pilnie zgłosić się do lekarza??

Nudności i wymioty podczas chemioterapii

Zwykle nudności i wymioty są uciążliwe w dni, w których nie stosuje się chemioterapii. Leki i niektóre zalecenia pomagają radzić sobie z tymi działaniami niepożądanymi:

  • Ogranicz pikantne, słodkie, słone, smażone i tłuste potrawy.
  • Jeśli masz problem z zapachem surowego jedzenia, poproś bliskich, aby dla Ciebie go ugotowali..
  • Pozostaw potrawę do ostygnięcia, nie jedz na gorąco.
  • Jedz częściej małe posiłki. 5-6 małych posiłków dziennie to lepsze niż trzy duże.
  • Jeśli trudno jest pić duże ilości, należy przyjmować płyn przez cały dzień małymi łykami.
  • Podczas wprowadzania leków chemioterapeutycznych należy starać się zrelaksować i głęboko oddychać. Bliscy mogą pomóc, odwrócić uwagę.
  • Znajdź najlepsze pory posiłków dla siebie. Niektórzy ludzie czują się dobrze po odrobinie odświeżenia przed zabiegiem. Inni lepiej nic nie jedzą.
  • Nie zaleca się jedzenia ani picia przez co najmniej godzinę po podaniu chemioterapii..
  • Akupunktura może pomóc niektórym osobom radzić sobie z nudnościami..

Pokarmy i napoje, które poprawią Twój stan:

  • Buliony przezroczyste: wołowe, drobiowe, warzywne.
  • Sok winogronowy lub żurawinowy.
  • Soda.
  • Herbata.
  • Rehydron i inne roztwory soli rehydratacyjnych.
  • Kasza manna.
  • Kurczak bez skóry, gotowany lub pieczony.
  • Owsianka.
  • Ciastka, krakersy.
  • Gotowane ziemniaki.
  • Makaron, makaron.
  • Grzanki (biały chleb).
  • biały ryż.
  • Jogurty.
  • sos jabłkowy.
  • Brzoskwinie i gruszki w puszkach.
  • Banany.
  • Sorbet.
  • Lód owocowy.
  • Kisiel.

O co zapytać lekarza?

  • Jakie pokarmy są zalecane dla mnie do jedzenia?
  • Jakie pokarmy należy ograniczyć?
  • Jakie pokarmy należy całkowicie wykluczyć?
  • Ile płynów należy pić dziennie?
  • Czy fizjoterapia i akupunktura mogą być pomocne w moim przypadku? Gdzie znaleźć specjalistów?
  • Gdzie możesz znaleźć dietetyka, który pomoże Ci znaleźć optymalną dietę??
  • Kiedy należy natychmiast udać się do lekarza??

Wpływ chemioterapii na płodność kobiet

Chemioterapia może prowadzić do obniżenia poziomu żeńskich hormonów płciowych i przedwczesnej menopauzy. Objawy takie jak:

  • Suchość, swędzenie pochwy, ból i dyskomfort podczas stosunku.
  • Uderzenia gorąca.
  • Zmniejszony popęd seksualny.
  • Słabość, niestabilność emocjonalna, skłonność do depresji.
  • Nieregularne lub nieobecne okresy.
  • Pocenie się w nocy.

Terapia hormonalna, techniki relaksacyjne i sztuczne lubrykanty do pochwy pomagają radzić sobie z tymi objawami. Jeśli obawiasz się uderzeń gorąca, noś ze sobą wentylator. Noś lekką odzież pod ciepłą odzieżą, aby można ją było zdjąć podczas przypływu.

Podczas chemioterapii należy stosować antykoncepcję, ponieważ leki stosowane w chemioterapii uszkadzają komórki zarodka i płodu. Jeśli w przyszłości planujesz mieć dziecko, musisz wcześniej poinformować o tym onkologa, skonsultuj się ze specjalistą ds. Zdrowia reprodukcyjnego.

Wpływ chemioterapii na płodność mężczyzn

Niektóre leki stosowane w chemioterapii powodują u mężczyzn obniżenie poziomu testosteronu w organizmie. Prowadzi to do pewnych objawów:

  • Zaburzenia erekcji: trudności w uzyskaniu i utrzymaniu erekcji.
  • Zmniejszony popęd seksualny.
  • Zwiększone zmęczenie.
  • Drażliwość, skłonność do depresji.
  • Czasami uderzenia gorąca, pocenie się.

Niektóre leki pomagają zwalczać te zaburzenia..

Kiedy mężczyzna przechodzi chemioterapię, musi podczas stosunku płciowego używać prezerwatywy, nawet jeśli partner stosuje inną metodę antykoncepcji. Leki chemioterapeutyczne mogą przenikać do nasienia i wnikać z nim do organizmu kobiety.

Usta i gardło

Komórki błony śluzowej jamy ustnej i przewodu pokarmowego stale się namnażają i odnawiają, więc leki stosowane w chemioterapii mogą je uszkodzić. U części pacjentów w ciągu 7-10 dni od rozpoczęcia leczenia dochodzi do procesu zapalnego w jamie ustnej - zapalenia błony śluzowej jamy ustnej. Obawy o oparzenia, ponieważ po oparzeniu wrzącą wodą mogą pojawić się wrzody.

Należy poinformować lekarza, jeśli wystąpią podobne objawy:

  • Trudno było jeść i połykać.
  • Na błonie śluzowej jamy ustnej pojawiły się bolesne plamy, owrzodzenia.
  • Wewnątrz ust i policzków pojawiły się rany.
  • Zacząłeś smakować i wąchać jedzenie, przedmioty w inny sposób.
  • Ślina prawie przestała być wydzielana, stała suchość w ustach.
  • Ból pojawia się, gdy jesz gorące lub zimne jedzenie.

Zalecenia lekarzy Europejskiej Kliniki Onkologii:

  • Regularnie dbaj o swoje zęby. Myj zęby i język po każdym posiłku i przed snem.
  • Użyj miękkiej szczoteczki do zębów lub wacika.
  • Pasta do zębów musi zawierać fluor - pomaga wzmocnić zęby.
  • Przepłucz gardło roztworem sody oczyszczonej (¼ łyżeczki) i solą (1/8 łyżeczki) w szklance wody. Następnie przepłucz usta zwykłą wodą..
  • Nawilż usta sztyftem.
  • Pij małymi łykami lub przez słomkę.
  • Wybieraj pokarmy miękkie i łatwe do przełknięcia.
  • Jeśli obawiasz się bólu w jamie ustnej, możesz zjeść jajecznicę, owsiankę, tłuczone ziemniaki.
  • Rosół, sosy, sosy mogą pomóc namoczyć pokarmy stałe.
  • Nie jedz gorącego jedzenia, pozwól mu ostygnąć.
  • Nie pij soku cytrusowego i pomidorowego.
  • Nie pij napojów alkoholowych.
  • Nie pij słodkich napojów gazowanych, ogranicz pokarmy zawierające cukier.
  • Jeśli palisz, spróbuj rzucić..

Należy zgłosić się do dentysty na 2 tygodnie przed rozpoczęciem chemioterapii. Jeśli leczysz zęby, leczenie należy zakończyć.

O co zapytać lekarza?

  • Jakie jedzenie i napoje powinienem jeść??
  • Czy mogę przepłukać usta roztworem soli i sody?
  • Jak zmniejszyć ból podczas mycia zębów?
  • Która pasta do zębów jest najlepsza w użyciu?
  • Jakie leki mogą złagodzić moje objawy?
  • Kiedy trzeba pilnie zgłosić się do lekarza??

Biegunka (luźne stolce) po chemioterapii

Chemioterapia może spowodować, że stolce stają się cienkie i częste. Podczas biegunki organizm traci płyn, co może prowadzić do poważnych powikłań. Kilka wskazówek pomoże poprawić stan i uzupełnić utratę płynów:

  • Jedz częściej: 5-6 małych posiłków dziennie zamiast 3 dużych posiłków. Preferuj pokarmy łatwostrawne.
  • Pij więcej - 8-12 szklanek wody dziennie.
  • Przezroczyste buliony, galaretka, roztwór Rehydron pomagają uzupełnić ubytki płynów..

Unikaj pokarmów, które nasilają biegunkę:

  • Wszelkie napoje alkoholowe.
  • Kofeina, w tym w czarnej i zielonej herbacie.
  • Tłuste, pikantne, smażone potrawy.
  • Produkty mleczne. Zamiast tego lepiej kupować produkty bez laktozy..
  • Kapusta, brokuły i inne produkty zwiększające wydzielanie gazów.
  • Musli, chleb pełnoziarnisty i inne produkty bogate w błonnik.
  • Surowe warzywa i owoce. Zamiast tego lepiej jeść w puszkach.
  • Niektóre leki nasilają biegunkę. Skonsultuj się z lekarzem przed przyjęciem tego lub innego leku..

Kiedy wezwać lekarza?

Jeśli biegunce towarzyszą pewne objawy, oznacza to poważne zaburzenie. Skontaktuj się z lekarzem, jeśli:

  • Biegunka i kolka przeszkadzają dłużej niż jeden dzień.
  • Częstotliwość stolca więcej niż 6-7 razy dziennie.
  • Oszołomiony.
  • Temperatura wzrosła powyżej 38 ° C.
  • Ból odbytu, krew w stolcu.

O co zapytać lekarza?

  • Jakie leki pomogą poradzić sobie z luźnymi stolcami?
  • Ile płynów należy pić dziennie?
  • Czy powinieneś brać roztwory do nawadniania??
  • Gdzie można znaleźć dietetyka, który zaleci optymalną dietę podczas kursu chemioterapii??

Obrzęk po chemioterapii

Początek obrzęku może być wywołany przez leki stosowane w chemioterapii, zmiany hormonalne w organizmie, ogólny stan zdrowia (w szczególności układ sercowo-naczyniowy). Należy natychmiast zgłosić się do lekarza, jeśli wystąpi którykolwiek z następujących objawów:

  • Trudności w oddychaniu.
  • Poczucie, że serce pracuje z przerwami.
  • Szybki, nagły obrzęk, który szybko się zwiększa.
  • Niewyjaśniony przyrost masy ciała - może też wiązać się z obrzękiem.
  • Bardzo rzadkie oddawanie moczu, niewielka ilość moczu - świadczy to o zatrzymywaniu płynu w organizmie.

Niektóre zalecenia pomogą poprawić stan:

  • Noś luźne buty.
  • Staraj się nie stać przez długi czas.
  • Leżąc lub siedząc, staraj się podnosić nogi tak, aby nie znajdowały się poniżej poziomu serca.
  • Waż się codziennie, w tym samym czasie, prowadź dziennik i codziennie zapisuj wyniki.
  • Nie dodawaj do potraw soli i sosu sojowego.
  • Unikaj potraw bogatych w sól: szynki, frytek, kiszonej kapusty, pikli.
  • Kupując jedzenie, koniecznie przeczytaj etykiety i sprawdź, ile jest w nich soli..

O co zapytać lekarza?

  • Ile soli mogę spożyć w ciągu dnia?
  • Czy powinienem nosić odzież uciskową?
  • Na jaki przyrost masy ciała należy zwrócić uwagę?
  • Jakie pokarmy nie są warte jedzenia?
  • Jak możesz zmniejszyć obrzęk i poprawić swoją kondycję??

Układ nerwowy podczas chemioterapii

Chemioterapia może powodować pewne skutki uboczne układu nerwowego. Zauważywszy je, musisz natychmiast poinformować lekarza:

  • Ból podczas chodzenia.
  • Zmęczenie rąk i nóg, mrowienie, pieczenie, drętwienie.
  • Utrata równowagi, upadek.
  • Zawroty głowy.
  • Kurcze mięśni, skurcze, ból.
  • Pogorszona funkcja dłoni: trudniej jest podnosić i trzymać przedmioty.
  • Utrata słuchu.
  • Ból brzucha.
  • Zaparcie.

Pomocne wskazówki dla osób z zaburzeniami neurologicznymi:

  • Usuń lub przenieś dywany w domu, aby uniknąć potknięcia się.
  • Przykręć specjalne poręcze w łazience.
  • Umieść w łazience matę antypoślizgową.
  • Noś wygodne buty bez wysokich podeszew.
  • Użyj laski.
  • Kup wygodne buty do domu.
  • Podczas pracy w kuchni lub sprzątania noś gumowe rękawice.
  • Regularnie badaj swoje stopy w lustrze, poproś bliskich o pomoc.
  • Ból i dyskomfort pomogą zmniejszyć pakiet lodu.
  • Wykonując prace domowe, nie spiesz się i nie przemęczaj się.
  • Jeśli trudno ci coś zrobić, nie wahaj się poprosić o pomoc bliskich..

O co zapytać lekarza?

  • Jakie leki mogą pomóc radzić sobie z zaburzeniami neurologicznymi?
  • Powinienem iść do kręgarza?
  • Jakie mogę mieć problemy neurologiczne i kiedy jest najbardziej prawdopodobne??
  • Jak długo trwają te skutki uboczne??
  • Kiedy musisz iść do lekarza?

Zaburzenia układu moczowego z chemioterapią

Chemioterapia może zmienić kolor i zapach moczu. Zapytaj swojego lekarza, jakie zmiany mogą wystąpić. Jeśli pojawią się jakieś objawy, zdecydowanie należy o nich poinformować lekarza:

  • Dreszcze, gorączka powyżej 38 ° C.
  • Mocz stał się czerwony, pomarańczowy, ciemnożółty, zielony, mętny, pojawiła się w nim krew.
  • Oddawanie moczu stało się trudne, podczas nich pojawia się pieczenie, ból.
  • Mocz zaczął ostro pachnieć.

Niektóre wskazówki pomogą Ci:

  • Pij dużo płynów - co najmniej 8 szklanek dziennie. Może to być woda, soki (lepiej je rozcieńczyć wodą), napoje owocowe, koktajle mleczne, kompoty, zupy.
  • Pij dużo wody, nawet jeśli często i mocno oddajesz mocz - pomoże to w normalizacji organizmu..
  • Unikaj napojów zawierających alkohol, kofeinę.

O co zapytać lekarza?

  • Ile płynów muszę wypijać dziennie?
  • Jakie napoje lepiej pić?
  • Jakie napoje są niepożądane?
  • Jakich napojów nie można wziąć?
  • Kiedy trzeba pilnie zgłosić się do lekarza??

Krwawienie podczas chemioterapii

Chemioterapia hamuje wytwarzanie płytek krwi w czerwonym szpiku kostnym, w wyniku czego obniża się ich poziom we krwi i dochodzi do wzmożonego krwawienia. Krwawienie może rozpocząć się z powodu niewielkiego uszkodzenia tkanki spowodowanego codziennymi czynnościami.

Zalecenia dla pacjentów ze zwiększonym krwawieniem:

  • Nie chodź boso.
  • Użyj szczoteczki o miękkim włosiu (są one podawane pacjentom w Europejskiej Klinice Onkologicznej).
  • Nie wydmuchuj zbyt mocno nosa..
  • Używaj tylko golarki elektrycznej.
  • Przed wizytą u dentysty koniecznie skonsultuj się z lekarzem.
  • Nie podnoś ciężarów.
  • Nie pij alkoholu.
  • Unikaj zaparć, pij dużo płynów.
  • Nie używaj lewatyw.

W przypadku silnego krwawienia należy natychmiast zgłosić się do lekarza!

O co zapytać lekarza?

  • Jakie leki mogą pomóc zmniejszyć krwawienie?
  • Jakie zalecenia należy przestrzegać?
  • Czy może być wymagana transfuzja płytek krwi? W jakich przypadkach?
  • Kiedy należy natychmiast udać się do lekarza??

Infekcja chemioterapeutyczna

Zgłoś natychmiast, jeśli masz:

  • Temperatura 38 ° C lub wyższa. Zapytaj swojego lekarza, jak mierzyć temperaturę.
  • Masz dreszcze.
  • Kaszel lub ból gardła.
  • Ból ucha.
  • Ból głowy i ból zatok szczękowych i czołowych.
  • Ból lub sztywność mięśni szyi.
  • Wysypka na skórze.
  • Wrzody, białe plamy na języku lub wewnętrznej stronie policzków.
  • Zaczerwienienie lub obrzęk w dowolnym miejscu. Szczególnie ważne, jeśli masz cewnik.
  • Krew w moczu lub mętny mocz.
  • Ból lub pieczenie podczas oddawania moczu.

Jeśli źle się poczujesz lub masz objawy, których wcześniej nie było, nie czekaj. Natychmiast wezwać lekarza.

Postępuj zgodnie z tymi wskazówkami, aby zmniejszyć ryzyko infekcji:

Zawsze myj ręce:

  • Zanim ugotujesz i zjesz jedzenie,
  • Po toalecie,
  • Po przebywaniu w miejscach publicznych. Umyj ręce ciepłą wodą i mydłem..
  • Poproś bliskich o dokładne umycie rąk..
  • Porozmawiaj z lekarzem o stosowaniu środka odkażającego do rąk.

Przestrzegaj zasad higieny:

  • Myj zęby po posiłkach i przed snem. Użyj bardzo miękkiej szczoteczki do zębów.
  • Jeśli masz cewnik, staraj się, aby obszar był suchy i czysty. Zapytaj pielęgniarkę, jak dbać o to miejsce.

Staraj się unikać kontuzji:

  • Używaj golarki elektrycznej, a nie zwykłej golarki.
  • Po skorzystaniu z toalety umyj się dokładnie i delikatnie. Należy poinformować lekarza, jeśli okolica odbytu boli lub krwawi.
  • Nie dotykaj ani nie ściskaj pryszczów.

Unikaj kontaktu z zarazkami:

  • Trzymaj się z dala od osób zakaźnych, zwłaszcza tych z przeziębieniem lub grypą. Unikaj dużych tłumów.
  • Dokładnie umyj surowe owoce i warzywa.
  • Dokładnie umyj ręce po pracy z surowym mięsem. Dokładnie upiec mięso.
  • Staraj się unikać osób, które niedawno zostały zaszczepione przeciwko odrze, ospie wietrznej, polio.
  • Niech ktoś posprząta po zwierzętach.

Pytania, które należy zadać lekarzowi:

1. Kiedy powinienem wezwać lekarza?
2. Co jeszcze mogę zrobić, aby uniknąć infekcji?
3. Jak często należy mierzyć temperaturę?
4. W jakich przypadkach należy wezwać karetkę?

Artykuły O Białaczce